Produkt dnia
Fartuch Denim  X-Style, Karlowsky
Fartuch Denim X-Style, Karlowsky
155,87 zł 126,72 zł
szt.
Newsletter
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach? Podaj swój adres e-mail i bądź na bieżąco z nowinkami gastronomicznymi.
Kuchnia w restauracji - Jaką technologię gotowania wybrać? 0


 

JAKĄ TECHNOLOGIĘ GOTOWANIA WYBRAĆ?

Otwierając nową lub modernizując "starą" kuchnię w lokalu gastronomicznym, dochodzimy do momentu wyboru ciągu grzewczego. I tu nasuwa się pytanie...Czy zakupić nadal najbardziej popularną kuchnię gazową, czy też może zainwestować w nowe technologie? Zatem co wybrać, abyśmy byli zadowoleni? Porównamy dziś najpopularniejsze technologie gotowania: elektryczne płyty grzejne, indukcję elektromagnetyczną, infrared (podczerwień) i tradycyjne palniki gazowe.

 

Elektryczne płyty grzejne

Głównym minusem kuchni elektrycznych jest duże zużycie energii w stosunku do innych typów płyt, a także powolna zmiana ciepła. Niestety długo trzeba czekać, aż płyta osiągnie temperaturę roboczą, jej stygnięcie trwa także bardzo długo. Utrzymanie czystości płyty elektrycznej nie należy do najłatwiejszych, ponieważ kilkadziesiąt minut po używaniu jest jeszcze ciepła ale dbając regularnie o taką powierzchnię uzyskamy sprzęt o bardzo estetycznym wyglądzie. Wygląda na to, że elektryczna płyta grzejna, lub kuchnia elektryczna ma same wady..Otóż nie :) Znaleźliśmy także zaletę - a jest nią niewysoka cena zakupu :)

elektryczna płyta grzejna    

                                                                                               Kuchnia elektryczna Stalgast, 4 polowa, nr kat. 9706000

 

Tradycyjne palniki gazowe 

Przez wiele lat "gotowanie na gazie" królowało praktycznie w każdej kuchni. Jest to najbardziej  nam znane i naturalne źródło ciepła. Niestety wadą kuchni gazowej jest mała wydajność, ponieważ tylko ok 35-40% energii, wytwarzanej przez palnik gazowy przekazywane jest na naczynie podczas gotowania, reszta zużywa się ogrzewając powietrze. Kolejną wadą jest czyszczenie, które z powodu wystających palników jest bardzo niewygodne.

Zaletą kuchni gazowej są niskie koszty eksploatacji a także zakupu, ponadto na tradycyjnych palnikach gazowych możemy używać praktycznie każdego dostępnego nam garnka, czego nie można powiedzieć o kuchenkach z inną technologią gotowania, które są bardziej wymagające.

       

                                                                                               Kuchnia gazowa Stalgast, 4 polowa, nr kat. 9706110

 

Infrared (podczerwień)

Kuchnie na podczerwień o których jeszcze niewiele wiemy i z których jeszcze dosyć rzadko korzystamy,  wykonane są z lamp halogenowych, które są otoczone cewkami promieniującymi, dzięki temu, na powierzchni płyty mamy zapewnione równomierne nagrzewanie. Płyta halogenowa emituje czerwone, jaskrawe światło, a ciepło, które roztacza przenoszone jest do garnka poprzez bezpośrednie promieniowanie podczerwone. Zaletą kuchni na podczerwień jest możliwość używania wszystkich rodzajów garnków, bez konieczności ich wymiany i łatwość w utrzymaniu czystości. Płyty w kuchniach na podczerwień wykonane są z ceramiki, która nie przewodzi ciepła, dlatego gdy miejsce gotowania staje się gorące, obszar wokół niego jest stosunkowo chłodny w dotyku. W tym przypadku niskie przewodnictwo szkła ceramicznego jest także wadą, ponieważ aby ciepło przenikało przez szybę do garnka wymaga początkowo większego nagrzania.

 

                                                                                  Kuchnia ceramiczna (infrared) Stalgast, 4 polowa, nr kat.9706500

 

Indukcja elektromagnetyczna

W kuchniach indukcyjnych, pod szklaną płytą znajdują się cewki, które wytwarzają zmienne pole elektromagnetyczne. Magnes przyciąga stal ferromagnetyczną, z której wykonany jest garnek, dzięki czemu ciepło wytwarzane jest tylko w naczyniu a nie na powierzchni całej płyty. Poprzez takie rozwiązanie, możemy skrócić czas gotowania nawet o 30%.  Największą zaletą kuchni indukcyjnych jest ich energooszczędność, a większy koszt zakupu szybko się zwróci, ponieważ oszczędzimy nie tylko na energii, lecz także na czasie przygotowania posiłków. Płyty indukcyjne bardzo łatwo jest utrzymać w czystości, co jest ich kolejną zaletą, a dzięki temu, że płyta nie nagrzewa się w czasie gotowania dodatkowo eliminujemy ryzyko wystąpienia poparzeń. Podsumowując: wadą kuchni indukcyjnych jest ich wyższa cena w stosunku do innych typów kuchni i konieczność zaopatrzenia się w specjalnie dostosowane garnki, ze spodami wykonanymi z materiałów ferromagnetycznych,natomiast zalet znajdziemy dużo więcej m.in. estetyczny i nowoczesny wygląd, duży wybór modeli, zaawansowane technologie czy wysoka wydajność energetyczna.

 

                                                                             Kuchnia indukcyjna Stalgast, 4 polowa, nr kat. 9706100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czy dokonaliście już wyboru? Bo my tak :)

Jeśli nie jesteście zdecydowani co do konkretnych sprzętów i potrzebujecie porównania, piszcie :)

                                                                                                                         

                                                                                                                                Zespół GastroTrend.pl

 

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl